tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kultaaminen elektrolyysilaitteistolla

Työn tarkoitus: Tutustua elektrolyysilaitteistoon ja harjoitella esineen pinnoitusta.
Käytimme pinnoitettavana kappaleena pukukaapin avainta. Tässä työssä käytetään syanidi pitoisia aineita jotka ovat todella vaarallisia. Laitteella tehdään galvanointi eli metallin pinnoitus toisella metallilla sähköä apuna käyttäen. Alapuolella aineet.


Aloitimme laittamalla pinnoitettavat kappaleet ultraäänipesuriin, säädimme ultraäänipesurin lämmityksen n.65 asteeseen, pesu kesti 15min. Kun pesuri oli päällä, sillä aikaa valmistelimme pinnoituslaitteiston laittamalla yhteen altaaseen rasvanpoistokylvyn ja toiseen kiiltonikkelikylvyn. Alapuolella kuvat ultraäänipesurista
Kun esine oli tullut ultraäänipesurista, huuhtelimme sen ionivaihdetulla vedellä ja laitoimme sen rasvanpoistokylpyyn. Rasvanpoistokylpy suoritettiin 6 voltin jännittellä, rasvanpoiston jälkeen nostimme esineen varovasti altaasta ja huuhtelimme sen ionivaihdetulla vedellä. Alapuolella kuva laitteistosta.

Kun esine oli huuhdeltu, se oli valmis kiiltonikkelikylpyä varten. Kiiltonikkelikylpy suoritettiin 3 voltin jännitteellä. Kiiltonikkelikylvyn jälkeen nostimme esineen pois altaasta ja huuhtelimme sen ionivaihdetulla vedellä. Kuva alhaalla.
Tämän jälkeen oli vuorossa kultaaminen, kultauksessa käytettiin todella arvokasta oikeaa kultaa sisältävää Sargold kultasyanidikylpyä. Kultauksessa käytettiin siihen erikseen tarkoitettua astiaa ja kulta-anodia. Käytimme esinettä kultakylvyssä noin 30 sekunnin ajan ja jännite oli 3 volttia, kultauksen jälkeen huuhtelimme esineen pariin kertaan ionivaihdetulla- ja hanavedellä, kun kappale oli huuhdeltu se oli valmis. Mielestämme pinnoitus onnistui erittäin hyvin, pinnasta tuli tasainen ja pinnoitus pysyy siinä hyvin
Nimeton_png_scaled895

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti