tiistai 23. huhtikuuta 2013

Sellun keitto:Puun kuiduissa on veden lisäksi kolmea tärkeää ainetta, selluloosaa, hemiselluloosaa ja ligniiniä, joka sitoo puukuidut, eli puutuneet kasvisolut toisiinsa ja lujittaa puukuitua. Sellun valmistusprosessin keittovaiheessa tarkoituksena on erottaa puun kuidut toisistaan ilman merkittävää mekaanista työtä liuottamalla niitä sitova ligniini kuitujen välistä. Useimmiten valmistetaan valkaistua massaa, jolloin ligniinistä päästään kokonaan eroon valkaisuprosessissa. Keiton yhteydessä liuotetaan myös suuri osa kuitujen hemiselloloosista. Tavoitteena on päästä ligniinistä keiton aikana mahdollisimman hyvin eroon ilman liian suurta hemiselluloosien liukenemista. Jos hemiselluloosat liukenevat liiaksi vaikuttaa tämä kuidun jauhautuvuuteen ja sellunvalmistusprosessin saantoon.
2012-01-16_08_51_59_jpg_scaled1000

Työn suoritus: Aloitimme työn aukaisemalla keitto kattilan. Sitten otimme sieltä suppilon jonka täytimme hakkeella. Sitten laitoimme sinne 2,7 litraa valkolipeää ja vettä. Sitten kansi kiinni. Suppilo täynnä haketta.
Alhaalla kuva kun suljemme kannen.

Sitten laitoimme pumpun jäähdytysveden kiertämään.
Aloitimme ajamaan prosessia. Ensin ajoimme sen 70 asteeseen täysillä tehoilla sitten nostimme lämpötilaa 170 asteeseen 1 aste/min. Kun lämpötila oli 170 pidimme sitä lämpötilaa 2 t 45 min. Sitten lopetimme ajon laskimme pumpun tehot ja lämmitys poissa. Sitten avasimme kaasaus venttiiliä 10% välein että siihen asti että kattilassa oli 0,5 bar.
Sitten keräsimme sellut ja pesimme ne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti